Coraz bardziej doceniamy naturalne metody leczenia, stawiamy na profilaktykę. W sezonie jesienno-zimowym sprawdzają się syropy, które regularnie spożywane uchronią nas przed grypą i przeziębieniami, ale również wpłyną na oczyszczanie i wzmacnianie organizmu. Dlaczego cytryna, miód, czosnek i imbir powinny zagościć w naszych domach na dłużej?
Czosnek używany był od stuleci do leczenia chorób zakaźnych. W starożytności odkryte zostały jego właściwości przeciwgrzybicze, leczono nim rany i owrzodzenia, w średniowieczu pomagała w walce z epidemiami. Świeży czosnek minimalizuje ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii i grzybów, stąd stosowano go w zwalczaniu chorób płuc, górnych dróg oddechowych czy zakażeniach skóry i przewodu pokarmowego. Wszystko za sprawą allicyliny – substancji czynnej świeżo zebranego czosnku. Od wyizolowania tej substancji w 1944r. prowadzonych było wiele badań, które wskazują m. in. na aktywność przeciwdrobnoustrojową, zbliżona do penicyliny. Zalet czosnku jest mnóstwo, przede wszystkim wpływa na utrzymanie mikrobiologicznej równowagi jelit, wzmacnia układ odpornościowy, oddziaływuje pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, oczyszcza krew i ma właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo reguluje metabolizm węglowodanów i chroni neurony, co w starszym wieku poprawia prace mózgu. Czosnek można spożywać w każdym wieku, choć zapach może być odpychający.
Imbir powszechnie wykorzystywany był w Azji od tysiącleci jako dodatek do potraw ale i skuteczny środek na przeziębienie, mdłości czy bóle miesiączkowe. Co ciekawe traktowany był tam jako afrodyzjak. Substancje jakie zawiera imbir maja konkretne działanie – odpowiedzialne za aromat imbiru jest składnik olejku eterycznego zingiberolu, a substancje żywicowe np. gigerol i zinferon wpływają na gorzki, palący smak. Dzięki tym i innym substancjom imbir ułatwia trawienie, ogranicza mdłości, bóle miesiączkowe, wspomaga leczenie choroby wrzodowej, zmniejsza zlepianie płytek krwi, leczy się z jego wykorzystaniem przeziębienia, migreny. Działa przeciwobrzękowo, ma działanie odkażające i odświeżające (stosuje się go do płukania jamy ustnej), poprawia koncentrację czy rozgrzewa organizm poprawiając krążenie krwi. Sok z imbiru stosuje się również w przypadku choroby lokomocyjnej (kłącze należy zetrzeć na tarce i odcisnąć).
Obecnie imbir wykorzystywany jest głównie w kuchni, chociaż znalazł zastosowanie także w kosmetologii – w preparatach modelująco –wyszczuplających, jako składnik perfum.
Imbir jest cenna przyprawa i zdrową rośliną którą warto docenić. Idealnie sprawdza się w sezonie jesiennym i zimowym jako dodatek do herbaty – rozgrzewa i odpręża. Oczywiście podany z ulubionym sokiem czy miodem.
Cytrynę zna chyba każdy. Nie każdy jedna do końca jest świadomy, jak wiele właściwości posiada. Picie wody z cytryna każdego ranka pozwala uwolnić z organizmu substancje trujące. Taka woda z cytryna reguluje PH i nawadnia, przez co zwiększa się odporność, wzmacniają się ściany naczyń krwionośnych, wspomaga prace układu pokarmowego (w tym trawiennego), moczowego. Idealna w trakcie odchudzania – przyspiesza metabolizm. Dodatkowo stałe wypijanie wody z cytryna zmniejsza zmarszczki i działa jak naturalny detoks. Sok z cytryn zawiera mnóstwo składników, głównie witaminy z grupy B, witaminę C, E, beta karoten, mnóstwo mikro i makroelementów, fitoncydy, biofalwonoidy, pektyny i olejki eteryczne działaniu bakteriobójczym.
Do kwartetu brakuje miodu. To cudowny środek stosowany w leczeniu i profilaktyce chorób układu oddechowego, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie i uodparnia. W połączeniu z imbirem, cytryną i czosnkiem stanowi idealny naturalny lek na przeziębienia, o innych zastosowaniach też można by mówić długo. Najczęściej z tych składników przygotowywane są syropy. Wystarczy kłącze imbiru, kilka plastrów cytryny, ząbki czosnku i miód dla osłody by samodzielnie sporządzić przepyszny i jakże skuteczny syrop na przeziębienia i wzmocnienie naturalnej obrony organizmu przed infekcjami, o które wiosna, jesienią i zima nie trudno. Mikstur tego typu może być wiele – jedno jest pewne, że działają i korzystnie wpływają na organizm człowieka w każdym wieku.