Fresh Wrocław owoce do biura
Zioła
Opublikowano: 05.01.2016

Właściwości ziół znane są człowiekowi od pokoleń. W XXI wieku – czasach zdominowanych przez gotową, sztucznie konserwowaną żywność zostały one jednak trochę zapomniane. Czas więc powrócić do korzeni i przypomnieć sobie o dobrodziejstwie płynącym z natury.

 

Od czego zacząć?

 

Jeśli dopiero rozpoczynamy naszą przygodę z ziołami, musimy pamiętać o jednej podstawowej zasadzie: suszone zioła nigdy nie będą tak aromatyczne i zdrowe, jak te świeżo zebrane. Jeżeli mamy możliwość wyboru, korzystajmy z ziół „na surowo”. Niektóre z gatunków (np. koperek) można zamrozić nawet na kilka miesięcy – jest to lepsze rozwiązanie niż kupne, suszone zioła.

Dobór przypraw do gotowanych potraw to prawdziwa sztuka. Każdy przepis wymaga od nas przecież odpowiedniego zestawu ziół. Odrobina smaku, wsparta na inspiracjach z gotowych przepisów dostępnych w sieci, powinna jednak wystarczyć do tego, by każda, nawet niezbyt doświadczona kucharka, potrafiła dobrać bukiet, podkreślających charakter serwowanego dania. Z zasady, zioła dodaje się pod koniec gotowania potraw – tak, by nie straciły swych właściwości.

 

Zioła w naszej apteczce

 

Czy korzystne właściwości ziół zostały w jakikolwiek sposób udowodnione? Oczywiście! Warto pamiętać, że część leków, produkowanych przez koncerny farmaceutyczne też oparta jest na ziołach (szacuje się, że jest to nawet co czwarty specyfik dostępny w sprzedaży). Nie oznacza to, rzecz jasna, że powinniśmy leczyć się na własną rękę, omijając apteki i przychodnie zdrowia. Niemniej jednak za pomocą ziół można podnieść swoją odporność czy ogólną kondycję organizmu i zaleczyć przeziębienie o nieskomplikowanym przebiegu.

 

Zioła mają z reguły słabszą moc niż produkty apteczne, a ich dawkowanie nigdy nie będzie tak precyzyjne, jak w przypadku normalnych leków. Wada ta idzie jednak w parze z mniejszą szkodliwością i niewielką liczbą skutków ubocznych. Osoby, które leczą się przewlekle, powinny zawsze konsultować stosowanie ziół z lekarzem prowadzącym – również ze względu na interakcje, w jakie mogą wejść zioła ze stosowanymi przez nas lekami.

 

Zioła – kiedy i jakie?

 

Zioła stanowią źródło witamin i antyoksydantów, dzięki temu poprawiają naszą odporność i opóźniają procesy starzenia. W zależności od składu chemicznego mogą działać na przykład wykrztuśnie, przeciwzapalnie, przeczyszczająco bądź moczopędnie.

 

Jakie więc rośliny zaprosić do naszego stołu? Jeśli zależy nam na wzmocnieniu odporności, sięgnijmy po olej z wiesiołka, czosnek czy imbir. Szałwia lekarska uważana jest za rodzaj naturalnego antybiotyku. Starszym osobom polecany jest żeń-szeń czy ginko biloba, poprawiający pamięć i koncentrację. Wybawieniem dla osób z problemami z układem moczowym jest żurawina. Wymieniać można bez końca. Zioła mogą wspomagać nawet walkę z depresją —takie właściwości przypisuje się dziurawcowi.

 

Warto sięgnąć do zapomnianej wiedzy, która posiadały jeszcze nasze babki i do codziennego menu włączyć zioła. Ich stosowanie nie tylko doda smaku przygotowywanym przez nas potrawom, ale i przełoży się na mniejszą ilość problemów zdrowotnych. A w końcu zdrowie to podstawa.