Fresh Wrocław owoce do biura
Wiosenne koktajle – lekkie, pyszne i zdrowe!
Opublikowano: 14.05.2016

Jak wzmocnić organizm po zimie i zapobiec wiosennemu przesileniu? Można łykać suplementy diety czy preparaty podnoszące odporność, ale znacznie lepiej jest skorzystać z naturalnego i smakowitego sposobu, jakim są koktajle z warzyw i owoców. Są pyszne, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczają organizmowi prawdziwego zastrzyka witamin i mikroelementów. Jakie inne zalety mają wiosenne koktajle i dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Jakich składników użyć do ich przygotowania? Oto kilka faktów na temat koktajli oraz parę przepisów na smakowite przekąski!

Wiosenne koktajle – czy warto je pić?

Okres wiosenno – letni to wspaniały czas: w naszych ogródkach pojawia się całe mnóstwo nowalijek, które są prawdziwą bombą witaminową. Warto wykorzystać fakt, że mamy dostęp do bogactwa warzyw i owoców, a następnie przyrządzić z nich pyszne i zdrowe koktajle. Bez nich nie może obyć się żadna wiosenna kuchnia! Są idealną propozycją na lekką przekąskę w ciągu dnia i z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne śniadanie. Kuszą swoim smakiem oraz pięknym aromatem, a w dodatku są niskokaloryczne i bardzo pożywne. Koktajle są solidnym zastrzykiem energii dla osłabionego po zimie organizmu: wiosną szczególnie łatwo o infekcje czy niedobory witamin, więc zdecydowanie warto po nie sięgnąć! Bogate w przeciwutleniacze, sole mineralne i błonnik, oczyszczają organizm z toksyn i dodają skórze blasku. Pomagają zregenerować się po chłodniejszych miesiącach, a jednocześnie odżywiają go na wiosnę!

Jakie zalety mają witaminowe koktajle? Są bardzo proste w przygotowaniu, a w dodatku można przyrządzić je na wiele różnych sposobów. Wiosenne targi warzywno – owocowe uginają się od nowalijek, które doskonale nadają się do pysznego, pełnego witamin napoju. Koktajl można przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i na słono; może być serwowany na zimno i na ciepło. Dzięki bogactwu składników, z których się go przygotowuje, ta pomysłowa przekąska nigdy się nie nudzi. W dodatku to doskonała propozycja dla osób, które nie przepadają za sałatkami lub gotowanymi warzywami – niby wszyscy wiemy, że powinny one stanowić większą część naszej codziennej diety, ale niechętnie po nie sięgamy. O wiele łatwiej jest zaś wypić szklankę pysznego, pożywnego koktajlu!

Dieta na wiosnę? Zielone koktajle!

O czym należy pamiętać podczas przygotowywania i spożywania koktajlu? Po pierwsze, jeśli w jego  składzie znajduje się wiele owoców, lepiej nie pić go wieczorem – cukier w nich zawarty rozkłada się wolniej, a podczas snu niemożliwe jest jego spalenie. Odłoży się za to w postaci tkanki tłuszczowej na biodrach lub brzuchu: dlatego też lepiej jest sięgać po nie z rana jako pożywne i oryginalne śniadanie. Druga zasada dotyczy łączenia smaków: można łączyć owoce z warzywami, ale dietetycy radzą, by dobierać maksymalnie trzy składniki. Jednak wiosną i latem trudno jest się powstrzymać od pyszności na targu, więc śmiało można kupić wszystkie produkty, które nam smakują. Po trzecie, do zrobienia koktajlu potrzebny będzie malakser lub blender – te urządzenia najlepiej zmiksują wszystkie składniki. Jeśli napój wyjdzie za gęsty lub za słodki, zawsze można dodać do nich wodę lub kostki lodu; orzeźwiający efekt będą miały także wyraziste przyprawy lub liście mięty.

Przepisy na wiosenne koktajle

Koktajle to solidna pobudka dla organizmu – uzupełnia niedobory witamin i dodaje sił. Wzbogacenie codziennego jadłospisu o zielone warzywa w postaci pysznego napoju to doskonały pomysł na wiosenną dietę: może być zarówno doskonałą przekąską, jak i jednym z posiłków. Jakie składniki sprawdzają się najlepiej do koktajli? Do najchętniej wybieranych jarzyn należy szpinak – to zielone warzywo posiada właściwości przeciwnowotworowe, chroni przed miażdżycą i jest cennym źródłem beta-karotenu, luteiny, żelaza, potasu i kwasu foliowego. Niegdyś był koszmarem szkolnych stołówek, ale w koktajlu smakuje wręcz wybornie – zwłaszcza, gdy połączy się go z  gruszkami, bananem, mlekiem migdałowym oraz odrobiną cynamonu i kardamonu. To wersja na słodko, pełna białka i błonnika, ale szpinak świetnie komponuje się także z innymi warzywami. W towarzystwie świeżego ogórka, limonki, kiwi i banana stanowi energetyczną i odżywczą mieszankę. Szpinak doskonale łagodzi także objawy całonocnego imprezowania – koktajl z pomarańczy, listków mięty, banana i łyżki miodu usuwa przykre dolegliwości „dnia następnego”.

A może koktajl z jarmużu? Mało kto wie, że to zielone warzywo jest odmianą… kapusty, a modne stało się dopiero niedawno. Wyróżnia się cennymi dla zdrowia właściwościami przeciwutleniającymi, wysoką zawartością witaminy K i C. Z jakimi składnikami w koktajlu będzie się dobrze komponować? Jarmuż świetnie smakuje z sałatą rzymską, natką pietruszki, truskawkami, brzoskwiniami i mlekiem migdałowym. By zaostrzyć jego smak, można dodać także kiełki słonecznika – taka bomba witaminowa to doskonały przepis na wiosenny poranek!