Fresh Wrocław owoce do biura
Szparagi
Opublikowano: 14.06.2016

Szparagi – wiosenne pyszności na stole! Dlaczego warto je jeść?

Szparagi to jedna z najbardziej wyczekiwanych nowalijek – wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem, a w dodatku są źródłem wielu witamin i mikroelementów. W kuchni sprawdzają się idealnie – łatwo się je przyrządza i świetnie sprawdzają się jako dodatek do dania głównego. Mogą być też smakowitą potrawą samą w sobie, wystarczy przygotować wyjątkowy sos. Dlaczego warto jeść szparagi i jakie smaki dobrze się z nimi komponują?

Szparagi w wiosennej kuchni

Maj jest miesiącem wielu ciekawych smaków – na targach możemy kupić takie pyszności jak rabarbar, botwinka, młoda kapusta oraz szparagi właśnie. Często nazywa się je „królewskim warzywem”: w starożytności były przysmakiem Greków i Rzymian, a do ich popularności na europejskich stołach przyczynili się kucharze francuskich władców w XV wieku. Do Polski szparagi dotarły blisko trzy stulecia później, ale od razu podbiły serca magnaterii. Nic dziwnego – te warzywa są naprawdę wyjątkowe i uchodzą za jeden z najciekawszych smaków na świecie!

Jakie właściwości posiadają szparagi? Po pierwsze, zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez oraz witaminy C i B. Są bogate w błonnik i lekkostrawne, dzięki czemu mają niską wartość kaloryczną – ta informacja z pewnością skusi ku nim wszystkie osoby, które są na diecie lub chciałyby zadbać o linię na wiosnę. To zaskakujące, że tak pyszne i bogate w mikroelementy warzywo zawiera tylko… 18 kcal w 100 gramach! W dodatku szparagi to wspaniałe źródło wapnia, kwasu foliowego, potasu oraz aktywnego aminokwasu, asparaginy. Zawierają także duże ilości białka i inulinę – to składnik z grupy węglowodanów, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmu. W starożytności używano ich m.in. do leczenia problemów z artretyzmem i reumatyzmem, łagodzenia objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz uznawano za afrodyzjak. Chyba nikogo nie trzeba zbytnio zachęcać do skosztowania szparagów!

Dania ze szparagami. Spróbuj i Ty!

Na targowiskach i w sklepach możemy znaleźć trzy rodzaje szparagów: zielone, białe i fioletowe. Pierwsze z nich najczęściej trafiają na nasze stoły – ich piękny kolor przyciąga wzrok, a potrawy zyskują wyjątkowy smak. Są delikatniejsze niż szparagi białe; przed gotowaniem nie trzeba ich obierać ze skórki – i słusznie! Zewnętrzna warstwa zawiera bowiem cenne składniki mineralne, takie jak witaminy A, B i C, magnez czy potas. W wiosennej kuchni równie często pojawiają się potrawy z białymi szparagami: są nieco twardsze, a przed gotowaniem wymagają obierania. Podczas procesu obróbki termicznej nie powinno się ich mieszać z zielonymi – gotują się one nieco  dłużej. Fioletowe szparagi zaś uprawia się głównie we Włoszech i Stanach Zjednoczonych; zawierają więcej cukrów, a mniej błonnika, ale równie chętnie są kupowane przez Polaków. Wiosną wszystkie nowalijki mają wyjątkowy smak!

Jakie dania można przygotować ze szparagami? Choć nazywa się je „królewskim warzywem”, są składnikiem wielu różnych potraw. Ta nowalijka doskonale sprawdza się w omletach, tartach, zupach – kremach, zapiekankach… Szparagi jako dodatek do dania głównego? Nic trudnego – wystarczy je ugotować, posypać zrumienioną na maśle bułką tartą i podawać do potrawy. Świetnie smakują także pokropione sokiem z cytryny (zyskają wyrazistość) lub polane odrobiną oliwy z oliwek. To prawdziwi królowie wiosennego stołu! Szparagi są także efektownym daniem samym w sobie: wystarczy zawinąć je w szynkę parmeńską, dodać sosu holenderskiego lub zaserwować w wersji po polsku, polane smażoną na maśle bułką tartą.

Jak przygotowywać szparagi?

Królewskie warzywo wymaga prawdziwie królewskiego przygotowania. Surowe szparagi najlepiej jest przechowywać w lodówce, zawinięte w lekko wilgotną ściereczkę – dzięki temu nie utracą jędrności i pozostaną sprężyste. Przed gotowaniem nowalijki należy pozbawić ogonków, a łodygi ułożyć do góry główkami w garnku. Do wody, w której znajdują się szparagi, można dodać resztki ogonków – dzięki temu po obróbce termicznej staną się bardziej aromatyczne i wyrazistsze w smaku. By ułatwić gotowanie, dobrze jest związać je sznurkiem; w ten sposób nie będą się przewracać i nie będą surowe.

Szparagi można gotować na parze, w wodzie lub w mleku. Jeśli zdecydujemy się na to ostatnie rozwiązanie, zyskają niezwykłą delikatność i będą rozpływały się w ustach. Bardzo ważne jest jednak, żeby nie były rozgotowane – inaczej tracą wszystkie cenne właściwości i składniki odżywcze. Najlepiej wyjąć je z garnka, gdy są ugotowane na pół twardo. Drugim sposobem na smakowite szparagi jest podsmażenie ich na maśle – dzięki temu zyskają słodycz.