Fresh Wrocław owoce do biura
Owoce do biur
Opublikowano: 20.01.2016

Dietetycy zalecają jeść 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia. Nie ulega wątpliwości, że owoce są smaczne. Często jednak zapominamy o ich zdrowotnych właściwościach. Dostarczają potężnej dawki witamin, składników odżywczych, błonnika, a także młodzieńczej energii i witalności. Owoce zawierają również liczne antyoksydanty, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom wywołanym przez stres, palenie papierosów czy zanieczyszczenia środowiska. Dzięki swym wartościom są więc znakomitą alternatywną kanapek czy innych dań spożywanych w pracy.

Moc owoców ze strefy umiarkowanej

Można powiedzieć, że co owoc, to inny zestaw cennych witamin i składników mineralnych. Warto więc, dowolnie je łączyć, np. w sałatkę owocową, soki czy koktajle. Najpopularniejsze polskie owoce – jabłka, zawierają mnóstwo pektyn, które wspomagają pracę układu trawiennego i przeciwdziałają zaparciom. Wzmacniają również układ odpornościowy i zawierają dużą ilość witaminy C. Z kolei, aby poprawić wzrok poleca się morele, które zawierają witaminę A. Pomagają one również zapobiegać anemii. Wiele owoców bogatych jest w beta-karoten, składnik, który poprawia wygląd i koloryt skóry. Zawierają go m.in. brzoskwinie.

Moc owoców ze strefy równikowej

Lubiane przez nas zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym cytrusy są bogactwem witaminy C oraz doskonałym składnikiem soków owocowych. Jeśli jesteśmy na diecie, szczególne wskazane są grejpfruty, które nie tylko zawierają mało kalorii, ale są również znakomitym suplementem obniżającym ciśnienie krwi. Podobne właściwości ma ananas, który dodatkowo bogaty jest w duże ilości błonnika.

Zdrowie z krzewów i bylin

Agrest, malina, porzeczka czy winogrono – bardzo je lubimy choć często obawiamy się ich kwaskowatości. Malina jest znakomitym źródłem kwasu salicylowego, który obniża gorączkę i wykazuje działania przeciwzapalne. Warto wiedzieć, że owoce leśne zawierają spore ilości wapnia, żelaza oraz kwasu foliowego, który jest najbardziej wskazany dla kobiet planujących ciążę – dba o prawidłowy rozwój płodu.

Owocowa uczta

Do pracy można przygotować sobie świeże owoce lub mieszkankę owoców suszonych (zawierają one spore ilości błonnika, ale bywają nieco bardziej kaloryczne). Jeśli nie mamy w pracy czasu, warto przygotować smakołyki już w domu, np. umyć, pokroić i zapakować w hermetyczne pudełko. Innym pomysłem jest sałatka owocowa lub owocowe szaszłyki, przygotowane z ulubionej porcji owoców. Taką sałatkę można dodatkowo polać jogurtem naturalnym, a stanie się jeszcze bardziej pożywna. W pracy warto również sięgnąć po owoce w postaci soków lub koktajli. Można zmiksować je samemu lub wybrać spośród dostępnych w sklepach kilkudniowych soków owocowych.

Owoce są niezwykle korzystne dla naszego organizmu. Dostarczają mu nie tylko witamin, składników odżywczych oraz błonnika, ale także dawki dodatkowej energii. Może właśnie dlatego coraz więcej firm proponuje swoim pracownikom codzienną porcję świeżych owoców jako dodatkowy system motywacyjny, a zarazem poprawiający wizerunek firmy.